Воден знак на снимка

Най-общо Водният знак или Watermark служи за защита на изображения. Предполагам повечето от вас са чували за случаят с Еленко. За съжаление той не е единственият такъв. Лично аз не смятам, че моите снимки са достатъчно уникални, завладяващи, носещи послания или каквото и да е и нямам нищо против да бъдат използвани и от други, също така, често използвам чужди снимки за да си правя собствени обработки и колажи, но не всички са съгласни с това. Понякога може да възникне проблем с "авторските права". Затова сега ще ви покажа, за тези които не знаят, как бързо и лесно може да се сложи воден знак на снимка. За целта ще използвам "Шопа". Тези които не могат да работят на него, да не се притесняват, ще успеят да се справят с това. Разбира се, има различни начини за поставяне на воден знак върху снимка и то с различни програми. Аз избрах вариант, в който се дефинира водният знак, като четка и в последствие при нужда, само с един клик имаме отпечатък върху снимката.

Ок. За начало отваряме Шопа и създаваме нов документ. (Ctrl+N). Правим нов празен слой.(Ctrl+Shift+N). И трябва да имаме нещо такова:




След това трябва да си "нарисуваме" символа за нашият воден знак. Той може да бъде знак, текст, картинка...комбинация от тях...каквото си пожелаем.
Изберете инструмента Custom Shape и в лентата Options кликнете върху бутона Fill Pixels. Отворете палитрата с фигури и изберете символа за авторско право. Натиснете клавиша „d” за да установите черен цвят за предния план и очертайте с влачене на кръстовидния курсор символа в средата на документа.


 
За да бъде символа пропорционален и кръгъл задръжте SHIFT, докато го оразмерявате (влачете).

Изберете от ляво Tipe и въведете ако искате текст (името си, прякор, сайт).
След това си обработете текста както искате да изглежда (фонт, италик, болд...други глезинки).
Аз лично ще си направя един, само с текст. Без знак.



Изберете  Rectanqular Marquee пак от ляво и очертайте правоъгълна селекция около текста и символа.




След това изберете Edit>Define Brush Preset. Когато се появи диалоговия прозорец, дайте име  четката и натиснете ОК. Това добавя текста със символа като потребителска четка в библиотеката с готови образци на четки.



Препоръчвам ви да запомните номера под който е записана.

Отваряме снимката на която искаме да поставите воден знак.
Направете нов празен слой. Изберете инструмента Brush. В палитрата Options кликнете на четката която създадохте.

При мен изглежда така:


И аз се ориентирам по номера на четката. Възможно е да изглежда и така, което е по-лесно за избор:





Направо избирате водният знак, който сте направили, визуално.

Кликвате някъде върху снимката, където искате да бъде водният знак.





Изберете Filter>Stylize>Emboss. Увеличете настройката на Height до 5./или с тестване, преценете на какво ниво да е....колкото е по-голямо число, по-видим е водният знак/.






Идете в Layers и променете режима на смесване на Hard Light.






Накрая, запомнете снимката където и в какъвто формат искате:



Ето го и крайният резултат:






От тук нататък, вече когато искате да сложите воден знак, отваряте снимката, избирате четката и с един клик имате воден знак.

Искам да спомена, че за мен по  принцип не е много трудно да премахна "водният знак" от снимка. Още повече, че често той е едно цветен и достатъчно контрастен. Затова се опитах да ви направя максимално труден за премахване воден знак.... който разбира се, може също така да бъде лесно премахнат от някой с познания за ползване на софтуер за обработка на снимки..

Надявам се, че съм ви бил полезен.
По натам ще ви обясня какво е това екшън във Шопа, как се прави и ще направя един такъв за воден знак, с който само с един клик ще можете да поставите воден знак на всичките си снимки.
"Той Шопа всичко сам прави, вие на него акъл няма да давате!"

31 comments:

  1. Добро уроче :) Аз съм си направила четка и си я използвам,Alt и готово ;)Имам и вкаран плъгин за Watermark,но нещо не ме кефи ефекта.Хубаво си го написал :) Тенкс :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много хубаво описано.
    Благодаря и поздрав!

    ОтговорИзтриване
  3. Полезно, благодаря! Все се каня да си кача "Шопа", ама и все се отказвам, защото Picasa 3 също върши работа за ламери като мен;)

    P.S.: Страшно блогче! Поздравления на целият екип и само да ни радвате очичките:D

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря Мория :)Ще се радваме да помагаме и за в бъдеще :) Ако имаш въпроси питай :)

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте,
    има ли начин да се сложи воден знак върху вече качени снимки в blogger, така че да не се преработват всички публикации?
    Мелани

    ОтговорИзтриване
  6. Няма как, ако те разбирам правилно.

    Водният знак се получава след обработка на снимката. Демек, все едно вече е друга снимка. Единствено възможно би било, ако блогър си ъпдейтва автоматично линковете, но за съжаление не го прави.

    Налага се да ги качиш пак.

    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  7. MadWizard, правилно си ме разбрал, много ти благодаря за вниманието и бързото отзоваване!
    Поздрави за страхотния блог!
    Мелани

    ОтговорИзтриване
  8. Е, по-добро и пълно обяснение на тази тема не бях срещал до сега! Благодаря за което и моите поздравления! Явно имате много добри преподавателски способности! Не е важно да се знае много, особено когато се преподава урок. Важно е това, което се знае да се предаде в такава форма, че да бъде разбрано - това е изкуството на учителя! Още един път благодаря! Ставам последовател на Вашия блог и създавам връзка в моя.
    Бъдете здрави и все така добри!
    Поздрави за екипа!

    ОтговорИзтриване
  9. Уау.
    Радвам се, че съм помогнал.

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотен материал, изключително полезен!!!
    А освен чрез Фотошоп има ли други програми, с които да се създаде труден за премахване воден знак?

    ОтговорИзтриване
  11. Теоретично със всяка програма за обработка на изображения може да се направи воден знак

    ОтговорИзтриване
  12. Много полезно благодаря!
    За жалост имам малък проблем :( !
    Правя всичко стъпка по стъпка, документът който съм направил е с размери 1600х1200 направих го големичък, защото снимките който искам да мацна са с размери 4928х3264 пиксела. Слагам текст също както е оказано тук, но с размер на шрифта 100, за да ми покрие целият документ.
    -Маркирвам го;
    -Сейфъм го като четка;
    -След това зареждам снимката във фотошопа и избирам четката, която съм направил;(до тук добре)
    И когато цъкна за да се покаже текстът, той е с изключително малки размери нещо от сорта на 500х200, а аз искам да бъде доста по-голям, пробвах да напиша текст с размер на шрифта 100 върху заредената снимка и излиза така, както искам да стане т.е. се получава някакво разминаване, пробвах да уголемя четката си, но ми дава ERROR фотошопа "Could not use the brush tool because the result would be too big.".
    Някакви съвети? Защото не сте описали размери на шрифт, на документът, и дали може да се получи такова разминаване.

    П.С. Докато писах, ми хрумна да създам нов документ не 1600х1200, а 4928х3264. Би трябвало така да се оправи, ако ли не, се надявам на отговор. Ще оставя поста, ако някой за в бъдеще има същият проблем!

    ОтговорИзтриване
  13. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  14. Оправи се, значи щом снимката ми е с резолюция 4928х3264 и документа върху които правя водният знак трябва да е с такава резолюция!
    Стана манифик... благодаря MadWizard!

    ОтговорИзтриване

Здравейте,
Моля бъдете любезни,не използвайте спам и обиди!
Благодарим Ви!
Екипът на "Ние снимаме"

 

Партньори

Creative Commons License
Произведението произведение с автор Ние снимаме е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни произведения 2.5 България договор.
Базирано на следната творба:www.niesnimame.blogspot.com.

Приятели

Blogroll

Топ 3

Follow Ние Снимаме
Блог класация

Щракнато

абстрактно актова фотография амстердам аналог асоциация Божидар-Адриан Стефанов България в гората по есен Виртуална изложба водата гербери гората гости градове дом дъжд експеримент есен есен в злато есенна разходка зелено зима информация Истанбул капки кауза котки красива есен къща лед любов лято Лятото макро Младоженци море на разходка настроение небето облаци огън опити Оmnia Паркове планина поле прага празници природа проектът пролет път селото семейство Слънце сняг спомени любов техники традиции украса Училище фотография холандия Хора хора и улици Хриси цвете цветя чехия amsterdam analog animals Antoaneta Doncheva art autumn birds black and white butterfly by night cat christmas clouds colors competitions decoration developing Dimana Drago drops Elena fashion field flower flowers food forest free fruits garden GMihaylov grasshopper green hdr Holland info inni4ka inspiration jewelry journey Lifetime lights Lili lina.im love MadWizard memories moment mountain nature natute Neizi_ss Nezzo night pics notice Omnia peace pets photoshop Quos Radostina rain rein reinbow rest sea seasons sepia sex Shanghai snail snow spring still life streets summer sunrise sunset swans tcvetelinka The famous travel tree UK urban walks winter wood

Archives