Фотографът- еколог

Ян Артюс / Артур- въпрос на превод/ - Бертран е роден на 3. Март. 1946 в Париж, в бижутерското семейство на Клод- Артюс Бертран и Мишел- Андж Марион. Сестра му Катрин е неговият най- ранен и най- близък съмишленик и до ден днешен.
Ян Артюс от най- крехка възраст се интересува от дивата природа, екологията и замислянето над късните последици от човешката груба намеса в нея. Заедно с Люк Бесон създават филма " Home" . През 1995 реализира фото- проект с помощта на Юнеско- "Earth from the Air", който му донася световна известност. Много от тези фотоси сте засичали в мрежата като особено красива природа, но може би да не сте знаели чий е техният автор. Представям ви на вашето внимание част от фотосите в проекта, както и други фото- творби на Ян Бертран. За фон, предлагам да използвате мислите си с какво допринасяте вие за тази красота да продължи да съществува, бъде днес и остане за утре, за онези, които ще дойдат един ден след нас. На какво биха се наслаждавали те, какво съградихте вие, какво ще завещаете. Не забравяйте, че ако днес, в тази точка на земното кълбо, в която сте, хвърлите боклук, унищожите дръвче или плодоносна почва, в някой друг край на света някой прави същото като вас и сумарният ефект от вашите действия ще намери израз в едно бавно, но сигурно унищожение. Нека пазим не само нашето, но и общото!

Завършва актъорският факултет в Парижката школа на изкуствата. 4 години работи в киноиндустрията- отначало като помощник- директор, а години по- късно заминава за Кения, където прави и първите си фотографии от въздуха с вертолет.
Началото на кариерата му като фотограф е в областта на спорта, приключенски и природа. Работи за списания като Пари Мач, Life, National Geografic, Geo.

 Издава и около 60 книги с негови фотографии от въздуха, през 1991 год. създава и собствено фотостудио " Altitude".
Френският фотохудожник Ян Артус-Бертран, пътувал из най-различни кътчета на планетата, с помощта на модерна фотоапаратура е успял да улови стотици великолепни мигове с поглед отвисоко. Размерът на изложените снимки (2 м ширина и 1 м височина) дава възможност да се разгледат и най-дребните детайли, но най-интересното тук е, че възприемането на творбите в тяхната цялост и изучаването на подробностите са две съвсем различни преживявания. Отдалеч сякаш виждаш гигантско розово петно, но като погледнеш отблизо, разбираш, че пред теб се кипрят стотици розови фламинго. Ледници и дюни, коралови рифове и английски полянки, Венеция, Рио де Жанейро, дори Чернобил. Във всички фотографии се усеща личността на автора и веднъж насладил се на изключителните творби, всеки вече може безпогрешно да ги разпознава.

















Много от по- скептичните персони го обвиняват, че таланта му се дължи на фотошоп или подобна програма, но всъщност всички се възхищават на изкуството му. Да летиш с вертолет над земята, да нямаш възможност за повторения, да си достатъчно концинтриран в това, което правиш, е , също толкова важно, колкото да имаш очи – истинските очи, с които да видиш. Отвъд. Таланта да покажеш, да оставиш послание, да се знае, да се помни!



5 comments:

  1. Фотограф с невероятен усет и око! Винаги се радвам да видя снимките му, и така добре подбрани. Благодаря, че ни го припомни! :)

    Поздрави!
    Гери

    ОтговорИзтриване
  2. Великолепен фотограф с чувство за мащабност !

    ОтговорИзтриване
  3. И аз благодаря, Гери, за споделеното. Припомнянето е донякъде и по повод на клипа, който съм сложила- много истинност има в него, да не говорим и, че ми се ще тази година да започна с полза- за мен, за вас, просто да бъдем вдъхновяващи:)

    Вал, точно, точно това е думата, който вчера търсех в главата си- мащабност! Все още не мога да проумея как се е заел с подобен огромен проект, след това и други- като 6 милиона други, а е един човек, само един! Един човек с подобен замах и зверско търпение! Възхищавам се на подобни хора!

    ОтговорИзтриване
  4. Спира дъха! Тези снимки съм ги виждала стотици пъти на различни места и никока няма да ми омръзна да ги гледам отново и отново!

    ОтговорИзтриване

Здравейте,
Моля бъдете любезни,не използвайте спам и обиди!
Благодарим Ви!
Екипът на "Ние снимаме"

 

Партньори

Creative Commons License
Произведението произведение с автор Ние снимаме е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни произведения 2.5 България договор.
Базирано на следната творба:www.niesnimame.blogspot.com.

Приятели

Blogroll

Топ 3

Follow Ние Снимаме
Блог класация

Щракнато

абстрактно актова фотография амстердам аналог асоциация Божидар-Адриан Стефанов България в гората по есен Виртуална изложба водата гербери гората гости градове дом дъжд експеримент есен есен в злато есенна разходка зелено зима информация Истанбул капки кауза котки красива есен къща лед любов лято Лятото макро Младоженци море на разходка настроение небето облаци огън опити Оmnia Паркове планина поле прага празници природа проектът пролет път селото семейство Слънце сняг спомени любов техники традиции украса Училище фотография холандия Хора хора и улици Хриси цвете цветя чехия amsterdam analog animals Antoaneta Doncheva art autumn birds black and white butterfly by night cat christmas clouds colors competitions decoration developing Dimana Drago drops Elena fashion field flower flowers food forest free fruits garden GMihaylov grasshopper green hdr Holland info inni4ka inspiration jewelry journey Lifetime lights Lili lina.im love MadWizard memories moment mountain nature natute Neizi_ss Nezzo night pics notice Omnia peace pets photoshop Quos Radostina rain rein reinbow rest sea seasons sepia sex Shanghai snail snow spring still life streets summer sunrise sunset swans tcvetelinka The famous travel tree UK urban walks winter wood

Archives